Scampston Hall, North Yorkshire




Set within the 18th century walls of the original kitchen garden, the Walled Garden has a contemporary feel and complements the adjacent 18th century 'Capability' Brown designed parkland.


Serpentine forms of yew, cubes of box and pleached limes provide structural emphasis and contrasts, creating garden rooms with very distinctive characters. For example, The Silent Garden with twenty four yew columns, trimmed to three metres high, surround a reflecting pool, providing a sense of calm, which contrasts with the exuberance of other rooms. The grove of Cercis (Katsura), creates another room and an enclosure to the meadow, providing a finale in the autumn with its colour and sugary scent. The Mount, a pyramid-like structure standing amidst cherry trees and set in a wild flower meadow in its own garden room provides views across the whole garden. In contrast a room on the opposite side relies on a single species of Molinia, forming a rippling base to a grove of Phellodendron trees.



In the Perennial Meadow which sits in front of the Conservatory, Oudolf uses his technique of naturalised planting which provides a long season of interest. The form of each plant, leaf, flower head and stem is equally important, as well as the colour and shape in creating a fantasy wilderness.


Oudolf describes the design as the start and not the end of the process and the stability of perennials after planting are key to his philosophy. The result are gardens that persist in their planned state years after being planted with little deviation from his hand drawn plans.

© 2018 by RE:ALM x SoLA

Manchester School of Architecture

Manchester Metropolitan University

  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon